Basketbol sahası yapımı ve maliyeti basketbol sahası yaptırmak isteyenlerin en fazla ilgi alanına giren konulardan biridir. Basketbol sahasının yapımı ile kullanılan ölçüler ve malzemeler fiyatlar üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Bunun yanında zeminde kullanılan akrilik boya ve kauçuk malzemeler de fiyatları belirleyen diğer unsurlar olmaktadır.
Futboldan sonra dünya üzerinde en çok takip edilen sporların başında basketbol gelmektedir. Düzenli şekilde Avrupa’da ve dünyada farklı konseptler ile basketbol turnuvaları düzenlenmektedir. Bundan dolayı basket sporcusu yetiştirmek oldukça önemlidir. Bu da kaliteli ve profesyonel sahaların önemini daha fazla ortaya koymaktadır.
Basketbol Sahası Türleri
Basketbol sahaları açık basketbol sahaları ve kapalı basketbol sahaları olmak üzere iki farklı çeşitte olmaktadır.
Açık Basketbol Sahaları
Açık basketbol sahaları adından da anlaşılacağı üzere tavanı olmayan tel ve örgü ve çeşitli malzemelerle desteklenen sahalardır. Bu tür basketbol sahası yapımıve maliyeti de oldukça düşüktür. Açık basketbol sahaları hava koşullarından doğrudan etkilenmekte bu nedenle kullanım süresi değişiklik gösterebilmektedir.
Kapalı Basketbol Sahaları
Kapalı basketbol sahaları çelik yapıdan yapılması sebebiyle hava koşullarından etkilenmez. Bu sahaların tavan bölümü kapatılmakta ve çevresi korunmaktadır. Bu nedenle açık basketbol sahasına göre daha güçlüdür. Kapalı basketbol sahası yapımı ve maliyeti yüksek olup buna karşın uzun ömürlü olarak kullanıma imkan tanımaktadır.
Basketbol sahası yapımında zemin yapısı ve cinsi büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda en çok tercih edilen dört zemin tipi yer almaktadır.
- Tartan zeminli basketbol sahası,
- Akrilik zeminli basketbol sahası,
- Parke zeminli basketbol sahası,
- Poliüretan zeminli basketbol sahası,
Tartan Zeminli Basketbol Sahası
Tartan zeminli basketbol sahası iki tabakadan oluşan sistemde meydana gelmekte ve su geçirgen özelliği sahip olmaktadır. Alt tabakada SBR granül tabaka yer alırken, üst tabakada ise EPDM tabaka bulunmaktadır.
Binder isimli madde ile karıştırılan granül tabakalar sıcak olarak karıştırılır. Dayanıklılık olarak bakıldığında en dayanıklı zemin türleri arasında yer almaktadır. Bunun yanında tartan zeminli basketbol sahası yapımı ve maliyetiolarak da oldukça yüksek fiyatlıdır. Tartan zeminli sahalar özellikle açık basketbol sahaları için maksimum performans sağlar.
Tartan zeminli basketbol sahaları;
- Darbe emicilik özelliğine sahiptir.
- Esnektir.
- Kaymazlık özelliği taşır.
- UV ışınlarına karşı dayanıklıdır.
Farklı renk seçeneklerinin sunulduğu bu zeminlerde mavi, yeşil, kırmızı ve kahverengi tonları daha sık tercih edilir.
Akrilik Zeminli Basketbol Sahası
Akrilik zeminli basketbol sahası kapalı ve açık basketbol sahalarında rahatlıkla kullanılabilmektedir. 2 mm ya da 3 mm olarak zemine uygulanan sistem UV ışınları başta olmak üzere her türlü hava olayına karşı dayanıklılık göstermektedir. Akrilik zeminin çabuk kuruması uygulama aşamasında da büyük kolaylık sağlamaktadır.
Akrilik zemin uygulaması bitüm modifiye sentetik yüzey düzenleyici, sentetik kaplama ve akrilik boyadan meydana gelmektedir. Günümüzde akrilik zemin sistemi daha çok okullarda, mahallelerde, açık alanlarda kurulan basketbol sahalarının yapımında uygulanmaktadır. Bu zemin uygulamasının en büyük avantajı kaymaz yapısı ve elastik olmasıdır.
Akrilik zemin basketbol sahası yapımı ve maliyeti olarak düşünüldüğünde bütçe dostu bir sistemdir. Düşük maliyetle maksimum performans elde etmek isteyenler tereddüt etmeden bu sistemi uygulayabilirler.
Parke Zeminli Basketbol Sahası
Parke zeminli basketbol sahası çok katmanlı sistemden meydana gelmektedir. Oldukça yenilikçi tasarıma sahip olan parke zeminler hava koşullarına karşı dayanıksız olması sebebiyle daha çok kapalı alanlar için tercih edilmektedir. Parke zeminli basketbol sahasında kullanılan parkelerin üretiminde meşe ya da akçaağaç kullanılmaktadır.
Asla kaymayan bir yüzeye sahip olan parke zeminli sahalar evlerde kullanılan parke zeminlerinden farklıdır. Özel olarak üretimi sağlanan bu parkeler düşme gibi durumlarda sakatlanma riskini minimum düzeye indirmektedir. Topun sürülmesi ve sekmesi gibi durumlar için en iyi parke görevi görmektedir.
Poliüretan Zeminli Basketbol Sahası
Tek parça halinde uygulanan poliüretan zemin sistemi, aşınma ve kayma yapmayan, esnek bir yapıya sahiptir. Oldukça kolay uygulanabilen bu sistem farklı renk seçeneklerini bünyesinde barındırmaktadır. Poliüretan zemin kullanılarak renkli, mat ve daha parlak yüzeyler oluşturulabilir. İç ve dış mekanlarda uygulamaya müsait olan bu sistem toz tutmama aynı zamanda kolay temizlenebilir özelliktedir.
Basketbol Sahası Yapım Aşamaları
Basketbol sahası yapımı belirli aşamalar çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Saha yapım aşamasına geçmeden önce gerekli yerlerden izin alıp bu işlem istenilen evrakların tamamlanması gerekmektedir.
- Saha projelendirmesinin yapılması ve teknik işlemlerin tamamlanması,
- Saha altyapısının doğru bir şekilde seçilmesi ve uygulamaya geçilmesi,
- Demir aksamlar ve tel çitlerin montajının yapılması,
- Basketbol potalarının montajını yapılması,
- Elektrik aksamlarının ve aydınlatma direklerinin montajının yapılması,
- Saha çizgilerinin çizilmesi ve saha kaplamalarının uygulanması,
Uzun yıllar kullanıma imkan sağlayacak şekilde uygulanan zemin tasarımları standart ölçülerle hazırlanmakta ve sorun bir şekilde kullanıma hazır hale getirilmektedir. Genel olarak basketbol sahaları akrilik zeminli ve kauçuk zemin sistemi ile ön plana çıkmaktadır. Özellikle ahşap zeminler için uygulanan kauçuk destek sistemi bu zeminler için esneklik sağlamaktadır.
Basketbol Sahası Ölçüleri
Basketbol sahalarının ölçüleri değişiklik göstermektedir. FIBA standartlarında yer alan ölçüler 28 m x 15 m şeklindedir. Basketbol oyun alanı bir orta çizgiyle ikiye ayrılmaktadır. Bu çizginin ortasında ise orta yuvarlak denen bir daire çizilidir. Mini basketbol sahalarının ölçüleri 14 m x 8 m olmaktadır.
Basketbol sahalarının çizgileri kapalı alanlarda poliüretan boyalar ile çizilirken açık alanlarda ise su bazlı akrilik kaplamanın üzerine yine su bazlı akrilik boyalar sürülerek uygulanmaktadır. Basketbol sahalarının çizgileri silinme, aşınma ve doğa olayları gibi durumlara karşı dayanıklı malzemeler ile yapılmaktadır.
Basketbol Sahası Maliyeti
Basketbol sahası yapımı ve maliyeti sahanın kapalı ya da açık olmasına, uygulama yapılacak zeminin çeşidine, uygulama yapılacak alanın ölçülerine ve lokasyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Profesyonellik gerektiren bu işlem doğru şekilde uygulandığında süreç sıkıntısız bir şekilde tamamlanmış olacaktır.