Poliüretan zemin kaplama ağır hizmet tipi endüstriyel uygulamalarda ve spor saha zeminlerinde bazı poliüretan zemin türleri yaygın olarak kullanılmaktadır.
Poliüretan zeminler, epoksi zemin kaplamaya bir alternatiftir. Tek komponentli (nem kürü) veya iki komponentin birbirine karıştırılması sonucu kürleştiklerinde iki komponentli olabilirler. Epoksi uygulamalarının müsait olmadı, uygun malzemenin olmadığı durumlarda poliüretan zemin kaplama kullanımı sıklıkla tercih edilmektedir. Poliüretanların belki de en yaygın kullanım alanı çok katlı otoparklardır. Kaplamanın elastik yapısı nedeniyle, her zemin için su yalıtım tabakası görevi görebilirler. Özellikle galerilerde ve oto tamircilerinde ilk akla gelen zemin kaplama çeşididir.
Poliüretan Zemin Kaplama Özellikleri
Poliüretan zeminler dış mekân uygulamaları için de uygundur. Binaların dış cephelerini kaplamak için kullanılır. Epoksi, güneşin UV ışınlarına karşı dayanıklı değildir, ancak alifatik poliüretanlar dayanıklıdır.
Alifatik poliüretan zemin kaplamaları esnektir, bu da kaplamanın betonun genel korumasının üzerinde bir su yalıtım yüzeyi olarak işlev görmesini istediğinizde onları mükemmel bir çözüm haline getirir . Çok yönlülüğü ve dayanım arttırma özelliği sayesinde alt zeminin zarar görmesini engeller.
- Poliüretan döşemenin en yaygın kullanım şekilleri şu şekildedir;
- Rulo ve ragle uygulanan poliüretan zemin kaplama
- Yüzeyleri çizilmeye karşı korumak için kullanılan şeffaf kaplamalar
- Ahşap zeminler için vernikler
- Mala ile 2-3 mm kalınlığında uygulanan daha kalın zeminler
- Genellikle 1 cm’ye kadar kalınlıklarda uygulanan çimento esaslı poliüretan zemin
- Epoksi Zeminlere kıyasla daha yumuşak olma eğilimindedirler ve daha yüksek elastikiyete sahiptirler.
Poliüretan Zemin Kaplama Avantajları
Poliüretan zemin kaplama yaygın olarak dondurma bölmelerinde de tercih edilir. Epoksiler, sıcaklık sıfır santigrattın altına düştüğünde iyi çalışmazlar. Sıcaklık sıfırın altına düştüğünde, bu kadar düşük sıcaklıklara dayanacak elastik özelliklere sahip olmadıkları için kırılma eğilimi gösterirler. Bu nedenle daha elastik ve dayanıklı bir zemin tercihinde bulunmak gereklidir. Poliüretan zemin kaplama elastikiyet dayanımı ve estetik duruşu sayesinde bu talepleri karşılar. Ayrıca forkliftlerin de yola zarar vermesini engeller.
Poliüretan kaplama uygulamaları spor salonlarına, okullara ve ticari alanlara kalın elastik bir alternatif olarak tercih edilir. Dokuları yumuşaktır ve parlak değildir. Elastik yüzey, yaya trafiğinden kaynaklanan etkinin bir kısmını emme eğilimindedir ve bu nedenle, onu insanların üzerinde yürümesi için daha dostane bir yüzey haline getirir.Özellikle okullarda, spor tesislerinde ve hatta yoga stüdyolarında bu tür zemin kaplamaları kullanışlı ve güvenli kabul edilmektedir.
Poliüretan zemin kaplama ağır hizmet tipi endüstriyel uygulamalarda bazı poliüretan zemin türleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Çimento esaslı poliüretan kaplamalar genellikle çok sıcak su ile temizlenmesi gereken yüzeylere uygulanır.
Örneğin gıda imalatında, geleneksel bir kaplamayı 70 santigrat derecede suyla yıkamaya çalışırsanız, yüzey büyük olasılıkla yüzeyin soyulmasına neden olabilecek bir ısı şokuna maruz kalacaktır. Çimentolu bir poliüretan bu tür darbelere dayanabilir. Ayrıca bu tür çimentolu yüzeyler birçok farklı asit türüne karşı da dirençlidir. Özellikle sanayilerde üretilen ürünlerin cinsine ve proses akışına göre de tercih edilebilmektedir.
Poliüretan Zemin Kaplamalarının Montajı Nasıl Yapılır?
Bu tür kaplamaların montajı sadece profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Epoksi kullanımı daha kolayken, poliüretan zemin kaplamalarının uygulanması çok daha zordur. Poliüretan neme karşı çok hassastır. En ufak bir nem bile kimyasal reaksiyona neden olabilir.
Sadece alt tabakadaki nemden değil, aynı zamanda atmosferdeki nemden de etkilenme potansiyeline sahiptir. Poliüretan, bir kez sertleştikten sonra önceden yüzey hazırlığı yapılmadan yeniden kaplanması çok zordur. Ancak bir poliüretan yüzeyi zımparalamaya çalışmak bile zahmetli olabilir. Doğru aparatlar ile uygulama öncesi zımparalama yapılmalıdır.
Örneğin, bir epoksi yüzeyi zımparalamak oldukça kolaydır. Ancak çizilmez yapısı nedeniyle bir poliüretan zemin kaplama o kadar kolay çizilmez.
Poliüretan şeffaf kaplamalar genellikle yüzey gerilimi ile ilgili problemlere sahiptir. Diğer bir konu da mikro toza karşı çok hassas olmalarıdır ve bu da tozun hapsolmasına neden olabilir. Çimentolu poliüretanlar, zemini uygulamadan önce ankraj gerektirir.
Ayrıca, çoğu PUS oldukça hızlı bir şekilde iyileşme eğiliminde olduğundan, zemini sorunsuz bir şekilde hızlı bir şekilde uygulamak için iyi organize edilmiş ve deneyimli bir personele ihtiyacınız vardır. Tüm bu zor montaj şartlarında dahi uygulama sonrası üstün performansı sayesinde kullanım kolaylığı tanır. Rahatlıkla tercih edebilir ve usta kişilerden uygulama talebinde bulunabilirsiniz. Bu sayede doğru uygulama çıktısı olarak daha uzun süre kullanım sağlayabilirsiniz.